БългарскиУчители

ХАЛЕД МАХМУД:

Халед Махмуд започва да танцува в Кайро преди много години, когато е едва на 7 години. Той танцува на партита и сватби, а баща му смятя, че е много артистичен и го записва да учи балет за 6 години.

След това Халед започва да учи счетоводство в колежа, заради което не му остава време за танци. Когато завършва колежа, започва да работи в предприятие, като едновременно с това 4 години танцува египетски танци в група. През това време взима уроци по Ориенталски танци с Абрахим Акеф и много професионални учители в Кайро. Именно тогава Халед става изпълнител на Ориенталски танци и работи в продължение на 6 години в Maade Club и на круизни кораби.

Той харесва стила на танцьорките от „златния век на Ориенталските танци” Найма Акеф, Тахия Кариока и Самия Гамал.

През 2001 г. се мести да живее в Англия и започва да прави семинари и изпълнения из цялата страна, а от 2002 г. стартира и неговата международна кариера. Оттогава до ден днешен, вече 17 години, Халед Махмуд е канен като звезден изпълнител в почти всички точки на света.

 

МЕРЦЕДЕС НИЕТО

Мерцедес Нието е родена в сърцето на Европа – Будапеща. Има унгарско-испански корени. Започва да се занимава и да задълбочава познанията си по Ориенталски танци през 1997 г. Преди това се е занимавала с фламенко, джаз балет и африкански танци, а по това време все още тренира съвременни танци и класически балет. Обединявайки всичко това с традиционните и съвременните форми на египетския танц и учейки и изявявайки се непрекъснато в Египет, тя създава свой собствен стил, който е динамичен и плавен, деликатен и чувствен, загадъчен, но едновременно искрен и естествен.

Тя печели първи места на престижни конкурси в сферата на Ориенталските танци. На „Националния конкурс по Ракс Шарки в Унгария“ печели награда на публиката през 2003 г., 1-во място в професионална соло категория през 2004 г., два пъти 1-во място в групова категория заедно с нейната група „Nymph Oriental Dance Company” и три пъти 1-во място за „Най-добър хореограф“. Печели награда на публиката на конкурса “Medina” в САЩ през 2004 г. В Египет печели медали в солови категории, а заедно с групата си взема 1-во място на фестивалите „Найл Груп“ и „Ахлан уа Сахлан“. Мерцедес хореографира танцово-театрални представления и е водещ учител на няколко фестивала в цяла Унгария, Европа и света. Вече 15 години има собствена танцова школа.

Още по време на първото си посещение в Кайро тя е поканена за танцови изяви, след като се появява в хотел „Семирамис Интерконтинентал“, на кораба „Найл Фарао“, а по-късно и на известния „Найл Максим“.

Междувременно нейното име става все по-известно. Тя е канена като преподавател и изпълнител на фестивал в държави като: Египет, САЩ, Япония, Малайзия, Корея, Хонг Конг, Катар, Дубай, Мексико, Аржентина, Гватемала, Китай, Куба, Мароко, Испания, Англия, Италия, Ирландия, Франция, Германия, Гърция, Швеция, Австрия, Естония, Литва, Чехия, Латвия, Словакия, Сърбия, Словения, Румъния, Полша, Украйна, Еквадор, Казахстан, Гваделупа, Виетнам, Тайван и други. Тя е гост-изпълнител на откриването и закриването на гала-концертите на фестивала „Найл Груп“ в Кайро с музика на живо от юни 2010 г., а сега е една от първите европейки, станали редовни учители на този световно известен фестивал.

Мерцедес е основател и хореограф на известната международна ориенталска танцова трупа: The Nymph Oriental Dance Company, която има турнета по света и участва във фестивали и танцови театрални събития. Известни са и с участието си в значими близкоизточно събития като сватби на кралското семейство на Катар и известно телевизионно шоу за висша мода в Мароко. Мерцедес също е главният организатор на фестивала „Кайро“ в Будапеща, който с всяка изминала година се развива, а в момента е най-големият фестивал по Ориенталски танци в Централна Европа.

Хореографиите на Мерцедес са истинско предизвикателство за нейните ученици, тъй като тя не пази нищо за себе си, а обича да споделя цялата съвкупност и елементи и детайли, независимо дали става въпрос за собствените й съвременни идеи или за традиционни стилове. Тя вярва, че ориенталският танц е не само най-добрият начин за свързване на жената с нейната вътрешна същност и свързване на традиции и иновации, съчетан с посланията, идващи от цялата мистерия на живота и женствеността. Според нея ориенталският танц заслужава по-добро място сред другите професионални сценични изкуства и форми на изкуството, заради което нейните техническите изисквания са доста високи, а акцентът е върху представянето на пъстротата на ориенталския танц чрез личното послание на танцьора. Нейното основно вярване е, че няма танц без истински емоции, особено когато говорим за ориенталски танци.

 

ОСАМА МИМИ ФАРАГ

Осама Мими Фараг носи в кръвта си чистата египетска традиция.

Той е професионален преподавател по египетски фолклор и ориенталски танци. Започва да танцува от ранна детска възраст, за което му помагат неговите корени и фактът, че идва от артистично семейство. В последствие решава да превърне таланта си в професия.

Първоначално започва да учи различни фолклорни стилове с Махмуд Реда в известната „Реда Труп“ около 4 години. След това се мести в „Каумея Труп“, където се запознава с двата най-трудни и различни стила в египетския фолклор.

Именно в това време той започва да се занимава професионално с танци и стартира своята кариера с участия в различни точки на Египет и по-специално туристически места като Шарм Ел Шейх, Хургада, Таба, Луксор, Асуан и Кайро.

През 2003 и 2004 г. печели първо място на Международният фолклорен фестивал в Истанбул и взима награда за „Най-добър фолклорен танцьор“. Някои от стиловете, които практикува са: Саиди, Нубийски танц, Ескандарани и Мелая леф, Фелахи, Бамбути и Семсемея, Шааби, Гауази, Хагала, Дабке, Ориенталски танци и Танура.

През 2011 г. се мести да живее в Прага, където открива нови възможности на европейска почва. Започва да дава семинари в държави като: Чехия, Словакия, Полша, Испания, Италия, Русия, Холандия, Германия, Турция, Унгария, Гърция Беларус и други. Той е и постоянен член на учителския състав в известния в Египет фестивал „Найл Груп“.

„Щастлив съм заради подаръка, който Господ ми е дал – да мога да се свързвам с околните чрез моите изпълнения и да мога да обменям позитивна енергия с тях“.

 

ПРИНЦ КАЯМЕР

Принц Каямер е роден и израснал в Солун, но любовта му към египетския танц го отвежда в Кайро, където интензивно изучава ориенталски танци и египетски фолклор с най-големите майстори, трупайки 400 часа тренировки и репетиции.
Той започва да танцува професионално през 2003 г. От 2004 г. работи и като преподавател и хореограф в много танцови училища в Гърция, танцува на спектакли в най-престижните арабски ресторанти, сватби, хотели и казина из цяла Гърция. Бил е член на мъжката танцова група Sultans of Raqs, с които пътува и дава уоркшопи из цяла Европа от 2007 до 2009 г. От 2007 стартира и неговата интернационална кариера и започва да получава множество покани да обучава, журира и да танцува на различни танцови и културни събития по света.

Обучавал е професионални танцьори в Гърция и по света. Негови хореографии са спечелили над 20 златни медала в различни международни състезания.

Заедно с Елена Дахабея организира първия фестивал за ориенталски танци в Гърция ORIENTAL PASSION, който се провежда от 2008 г. насам.

Забележителен с  техника и много силно и емоционално танцово присъствие, Принц Каямер е един от най-търсените танцьори и инструктори в съвременния свят на ориенталските танци.

 

КРИСТИНА ДЕРКАЧ

Кристина Деркач е ръководител на танцово училище "Амал" в Киев, Украйна. Тя е хореограф, танцьор в категория суперзвезда, съдия и учител.


Кристина е организатор и директор на международния фестивал в Киев "Ал Хайат".

Тя е бронзов медалист за короната на Ранда Камел в Кайро 2014, Сребърен медалист на фестивала "Найл Груп" в Кайро 2014, победител на Международния фестивал "Ориент Адиктс" 2014 в Полша,
бронзов медалист на международния фестивал "Египто ен Барселона" 2015 с Ранда Камел и златен медалист на AHWF в Корея!

 

АРУЕНА

Аруена от Сърбия е инструктор, хореограф и изпълнител на Ориенталски танци. Първият й досег с това изкуство е през 2005 г., а през 2008 г. тя основава собствена школа по Ориенталски танци „Аруена”, която е една от най-големите и известни школи в Сърбия и региона. Школата има над 120 членове, а през годините през нея са минали над 1000 ученици. Организацията се разраства с всяка изминала година, имайки голям брой асистент-инструктори. Школата има свои филиали, ръководени от ученици на Аруена, в различни градове в Сърбия.

 Посещавайки редица фестивали в чужбина, Аруена има възможността да се учи от едни от най-големите египетски мастъри и велики имена в Ориенталските танци. Аруена също е организатор на различни партита, концерти, благотворителни събития и обучителни семинари. Най-големият й проект е Oriental Fairytales, който започва като спектакъл на школа и се разсраства с всяка изминала година, стигайки го голям фестивал.

Тя е една от най-известните и вдъхновяващи преподавателки в Сърбия и нейните качества са добре познати на танцьорите и учениците в страната. Сред нейните качества са: добра интерпретация, емоционалност, енергия и силна техника.

 

УАРДА:

Уарда е изпълнител, инструктор и хореограф по ориенталски танци, както и организатор на събития, свързани с арабското изкуство. Псевдонимът й е даден от египетски учители в Кайро.

Тя се влюбва в Близкия Изток още като дете, когато отива в арабски клас в училище и започва да изучава езика. В момента Уарда е арабоговорящa и пътува до различни арабски страни всяка година.

Арабските танци, музика, език и култура са неизменна част от живота на Уарда. Танцува с цялото си сърце и обръща значително внимание на смисъла на музиката, която подбира. За нея танцът идва от душата и е изписан на всички части от тялото. Тя има уникално сценично присъствие и драма, съчетани с типична египетска техника и силни движения на бедрата. Дори и публиката да не знае превода на думите, тя лесно би разбрала смисъла им, гледайки изпълнението на Уарда.

През 2016 г. Уарда бе част от Казафи Труп Гърция по покана на Мохамед Казафи. През същата година Уарда започва да бъде канена на различни фестивали в чужбина като специален гост-изпълнител и съдия.

Ако искате да научите хореография на типична емоционална песен, както и да узнаете ключови думи на арабски език и жестовете, които отговарят на тях, семинарът й е подходящо място за целта.

 

БОРЯНА ДИМИТРОВА:

Боряна Димитрова е един от най-известните изпълнители и преподаватели на ориенталски танци в България. От малка започва да се занимава с балет и веднага се влюбва в изкуството на танца. Най-голямата нейна страст обаче се оказват ориенталските танци. Зад гърба си има участия в множество държави и титли от престижни международни състезания за професионалисти. Освен реализацията си в танците, Боряна завършва и медицина, което ѝ дава ценен поглед върху танцуващото тяло, положителните ефекти върху физическото и менталното здраве, правилното хранене и нужната физическа активност. Боряна с лекота грабва вниманието на всяка публика още със стъпването си на сцената. Тя е известна с елегантните си, грациозни и впечатляващи изпълнения. Нейният отличителен стил завладява мигновено с бляскава комбинация от великолепие, чар и шоу елементи, които оставят зрителя без дъх. През 2014 година Боряна основава школата за ориенталски танци - Sarab Oriental Dance, и обучава множество ученици в България и чужбина.